Muskelverkstaden i Lerum
» Till startsidan
» Varför massage?
» Behandlingsmetoder
» Med. laserbehandling
» Massage på arbetet
» Priser
» Kontakt
» Om företaget



Bild på kroppsterapeuternas yrkesförbunds logotype

Bild på Branschrådet Svensk massage's kvalitetsstämpel

Bild på Laser-Medicinska sällskapets logotype


© Muskelverkstaden
2007-2011

Medicinsk laserbehandling

Vad kan behandlas?
Under 20 års tid har man med gott resultat behandlat tex: Muskel- och ledbesvär. Värk och smärta. Inflammationer (artrit). Idrottsskador, läker på drygt halva den ordinarie tiden om läkningen stimuleras med laser. Belastningsskador t ex tennisarmbåge, golfarmbåge, carpaltunnelsyndrom. Ödem (svullnader). Nervskador. Spänningshuvudvärk. Nackspärr. Ryggskott m m.

Naturligtvis finns det fler tillstånd och symtom som kan behandlas och varje besvär kräver sin speciella behandlingsplan.

Hur går det till?
Laserljuset kommer ut från en så kallad prob som terapeuten håller lätt tryckt mot det ställe som ska behandlas. Beroende på hur djupt problemet sitter och hur stor yta man behandlar så tar en behandling allt ifrån några minuter till ca en halvtimma.

Man kan i regel märka en reaktion inom 3-5 behandlingar, ibland redan efter en behandling. Kroniska besvär kräver i regel fler behandlingar än akuta problem och skador.

Gör det ont?
Nej, det gör inte ont. Snarare tvärt om. Laserbehandling är avslappnande och många somnar. Däremot kan det hända att en smärta kan öka eller uppträda 6-24 timmar efter en behandling. Detta beror på att laserljuset sätter igång läkningsprocesser. Om detta sker är det inget att oroa sig för då vet man att patienten reagerar på behandlingen. Speciellt vid problem av mer kronisk natur kan denna igångsättningssmärta uppträda. Den brukar gå över efter någon dag men kan i enstaka fall stanna längre.

Vad händer i kroppen?
Mekanismen bakom bygger på att laserns rena ljus (ett ljus med en enda våglängd) ger upphov till reaktioner i cellerna. Ljuset stimulerar till ökad nybildning av substanser som behövs för cellernas återuppbyggnad och nybildning. Kortfattat är laserbehandling en behandling på cellnivå för att påskynda läkning och minska smärta. Eftersom man är inne på mycket komplicerade effekter på processer i celler och vävnad kan man i nästa steg lättast förklara mekanismen som att laser bland annat påverkar:
- det lokala immunförsvaret, cirkulationen i blodkärl och lymfkärl, ämnesomsättningen i cellerna, utsöndringen av olika ämnen t ex endorfiner och prostaglandiner (som bland annat påverkar smärta).

Finns det några risker?
Nej, inte i något avseende och heller inte för ögonen när det gäller medicinsk laser, till skillnad från kirurgisk laser som skär och bränner. Laserterapi har en mycket omfattande dokumentation. Det finns idag totalt ca 3000 lasermedicinska studier. För mer information besök gärna www.irradia.se.

Bör man iaktta något efter behandling?
Ja, laserljuset ger ofta en direkt smärtlindring. Om smärtan kommer från en skada är det viktigt att iaktta försiktighet så att inte leden, senan eller muskeln överbelastas med en försämring som följd.

Hur stor är chansen att bli bra?
Alla reagerar inte lika på laserbehandling. Man märker i regel en reaktion inom 1-5 gånger. Vissa märker nästan omgående en stor förbättring medans andra behöver fler behandlingar. Ca 10% reagerar inte alls eller så lite att man måste konstatera att laserbehandling troligen inte är rätt metod. Vissa problem lämpar sig mer för laser än andra.



Tillbaka »
Tidsbokning: 0705-93 01 27. E-post: anette.asander[at]muskelverkstaden.se
Besöksadress: Lerums Hälsoklinik Göteborgsvägen 3, Lerum